fb insta youtube home

SMUK er i fuld gang med nytårskoncerterne, og naturligvis sørger musikkorpset som altid for, at danske udsendte soldater får en hilsen med på vejen. I år rummer hilsnen imidlertid en ekstra dimension. Mens vi andre havde travlt med julens gøremål, gæstede fire musikere fra SMUK Kabul og de udsendte i Afghanistan, hvor de fra tætteste hold oplevede den store indsats, soldaterne yder, og de afsavn, de lider.

Det er andet år i træk, at Forsvarets Musikalske Ambassadører besøger de danske styrker i de uroplagede land. Men i år var det anderledes, fortæller orkesterchef Rasmus Frandsen.

- I år var vi ekstra godt forberedte, og vi kunne godt mærke, at vi havde været af sted før. Lige som sidst kom vi ned med godt humør, og vi havde tid til at snakke med soldaterne, siger han og forklarer, at der er noget specielt ved at komme helt tæt på de udsendtes hverdag.

- Man kan bare med det samme mærke, at lejren i Kabul er så rigtigt et sted at være og spille musik og sprede god stemning. Og musikerne gjorde det bare så godt; en af dem lå hele dagen med feber, men valgte alligevel at stå op og spille koncert, siger han.

Musikerne fra SMUK var af sted fra den 11. december til den 21. december. Undervejs deltog de ved en amerikansk gospelgudstjeneste, en dansk gudstjeneste, to større og en mindre koncert. Der var også rigeligt at se til for resten af musikerne i musikkorpset, der holdt skansen hjemme, understreger orkesterchefen.

- Vi havde en af de travleste december måneder længe derhjemme. Og resten af orkesteret dækkede ind for os, der var i Afghanistan. De knoklede virkeligt, og der er i den grad blevet trukket på alles goodwill, siger Rasmus Frandsen.

Spillede i det fri

Fra turen i Afghanistan er der flere hændelser, der har gjort stort indtryk på orkesterchefen. Det gælder ikke mindst en dag, hvor musikkorpset egentlig skulle have spillet i en af lejrene i Kabul. Koncerten blev imidlertid aflyst, da den helikopter, der skulle fragte dem, af sikkerhedsmæssige årsager ikke kunne forlade lejren. Efter lang ventetid besluttede musikerne i stedet at tage opstilling under åben himmel. Det skyldtes, at der denne dag var en march, og mens soldater fra vidt forskellige nationer marcherede forbi, fik de lidt god musik med på vejen.

- Og lige pludselig kom der en masse andre soldater og lyttede til os. Og vi kunne mærke, hvordan stemningen bare blev en helt anden og lidt mere munter, fordi vi kunne tilbyde et afbræk i en ellers ret triviel hverdag.

- Når man er udsendt og i krig, så gælder det om at nyde de små åndehuller. Vores koncerter i Kabul var netop små åndehuller, siger Rasmus Frandsen og tilføjer, at musikerne kunne mærke, hvordan soldaterne i lejren var mere pressede i forhold til sidst, hvor SMUK var på besøg, blandt andet på grund af et øget antal bombeanslag i byen.

- Det er helt utroligt at mærke de danske udsendtes dedikation, siger Rasmus Frandsen.

- At være et sted som lejren i Kabul kræver godt nok noget særligt rent psykisk, tilføjer han.

(Foto: Jai Jenkov)