fb insta youtube home
 nytaarsbanner

 Ryes Kaserne dannede rammen om de fleste af i alt ni foredragskoncerter med feltpræst Jes Rønn Hansen og SMUK. Det var elever fra Trekantsområdet, der fik sig en særlig oplevelse og samtidig kom lidt tættere på liver som udsendt.

Feltpræsten fangede elevernes opmærksomhed lige fra fortællingens begyndelse, hvor soldaterne tog afsked med deres kære, til fortællingens afslutning, hvor soldaterne kom hjem igen. Begge begivenheder var fyldt med store følelser; de udsendte tog af sted med tårer og blev modtaget med tårer, fortalte feltpræsten.

Undervejs kom Jes Rønn Hansen også ind på en ung mand, der ikke var med flyet hjem, men fik stjålet sit liv af en granat ved lejren i Afghanistan.

Eleverne lyttede koncentreret til det hele. Og de lyttede også, da SMUK – Slesvigske Musikkorps serverede toner, der passede til de emner, som Jes Rønn Hansen berørte. Det gjaldt musik lige fra ”Hymn to the Fallen” til ”Can you feel the love to night” fra Disney-filmen Løvernes Konge.

En begejstret lærer

Efter koncerten var lærer for syvende årgang på Hældagerskolen Nina Ipsen begejstret.

- Jeg synes, det var en fantastisk koncert. Jeg synes, det var god musik, og jeg synes, at det, præsten fortalte, og det, musikken sagde, var sat godt sammen. Det var relevant og nærværende.

Feltpræsten beskrev blandt andet, hvordan en eksplosion ramte foran lejrens port, hvor to danske soldater befandt sig, hvordan lægehelikopteren kom til, hvordan amerikanske kamphelikoptere skød omkring for at sikre lægehelikopteren ”arbejdsro”, og hvordan det lige lidt hjalp; en dansk soldat døde. Nina Ipsen mener imidlertid ikke, at dette var for voldsomt for eleverne.

- Jeg tænker ikke, at det var for voldsomt. Jeg tænker, det kom ned på et niveau, hvor eleverne kunne sætte sig ind i det og forstå det, forklarer hun.

Præsten blev rørt

Efter koncerten var også præsten rørt.

- Jeg synes, musikken var helt fantastisk. Jeg blev selv noget påvirket af det. Når jeg fortæller historier fra Afghanistan og om de gamle kammerater, jeg havde dernede, så går musikken ind og trykker på mellemgulvet. Der bliver åbnet lidt op for sluserne og de gamle oplevelser og følelser, der følger med, forklarer Jes Rønn Hansen.

Undervejs i det musikalske foredrag berettede han om en soldat, der mindede feltpræsten på, at der er tre ting, man altid skal huske: Man skal huske at trække vejret, man skal huske at spise, og så skal man huske på, at alt andet, der sker, er en gave.

- Og jeg tror, at eleverne kom til at tænke over, at livet ikke er en selvfølge. Det, tror jeg, er meget godt at blive mindet om en gang imellem, siger Jes Rønn Hansen.